Opis

Vinske karte

Vinska karta označava dosta širok pojam u praksi, od vinske karte za određeni pojedinaični ili sezonski meni, do vinske karte restorana po kojoj se vrši prodaja.

Štampa i izrada vinskih karti može biti urađena na više načina i od različitih materijala u zavisnosti od stila I ambijenta Vašeg ugostiteljskog objekta.

Naša preporuka je da uradite vinsku kartu sa koricama obloženim kožom ili ekokožom.. Druga varijanta je da korice budu ilustrovane dizajnom koji Vi želite. Unutrašnje strane mogu da budu plastificirane mat ili sjajno, ili od nekog reljefnog papira, sa slikama I opisima vina koje imate u ponudi što Vašim gostima znatno olakšava izbor odgovarajućeg. U dogovoru sa našim dizajnerom možemo prilagoditi  izgled vinske karte u skladu sa vašim željama.


Formati

Vinske karte se najčešće prave nešto uže od jelovnika. Osim osnovnih iformacija o vinu poželjno je da piše i zemlja porijekla kao i kratak opis sa kojim se vrstama jela određeno vino najbolje slaže.

Korice Tispke

U našoj ponudi je nekoliko modela tipskih korica koje se izrađuju u više boje. Brendiraju se sitoštampom ili suvim žigom. Stranice se najčešće povezuju međusobno klamerom (heftanjem ) a onda se umeću u korice iza trake koja je pričvrćena na korice.

Korice personalizovane

Najčešći oblik koričenja vinskih karti  je izrada personalizovanih korica. Digitalnom štampom se štampa kunsdruk ili neke od efektnih hartija koje se nakon plastificiranja lijepe na tvrdi karton (lepenku). Ovaj oblik je između ostalog i popularan i zbog toga što se i sama vinska karta može sklopiti sa dizajnom ili temom objekta koji predstavlja. Osim štampe na digitalnoj štampi ova vrsta korica može se odraditi štampom na posebnim Canvas (slikarskom platnu) materijalima. Takođe možemo napraviti korice za vinske karte koje se direktno štampaju ili graviraju na tvdim materijalima poput drveta, foreksa ili pleksiglasa.

Povez

U zavisnosti od broja stanica,formata i materijala od koga se izrađuju korice postoje nekoliko vrsta poveza. Osnovni način povezivanja je klamerom (heftanjem) u hrbat Vinske karte .Ovaj način se koristi kod vinskih karti sa mekim koricama i malim brojem listova. Drugi oblik koričenja je sa spiralom. Ovaj oblik se koristi i kod korica sa mekim ili tvrdim povezom. Kod tvrdog poveza najčešće upotrebljavamo povezivanje dekorativnim šarafima sa kapicom. Povezivanje na ovaj način je praktično i lijepo i ostavlja mogućnost klijentu da zadrži koricu a da ima mogućnost promjene unutrašnjosti.Postoje još neki oblici povezivanja trakama koji se rade kod specijlno izrađenih korica gdje listovi nijesu fiksni već se buše i povezuju trakom. Nerijetko izrađujemo i korice u koje se umeće gotova vinska karta koja je povezana klamerom.Korice se izrađuju od kože ili eko kože i brendrijaju se štampom ili suvim žigom.

Unutrašnjost

Štampa listova vinske karte se uglavnom radi na kunsdruku koji se nakon štampe plastificira sjajnom ili mat plastikom.Osim kunsdruka često se koriste i reljefni papiri ili papiri sa efektom (sedefasti,srbrni u boji i sl.)Ova vrsta papira se ne plastificira..