Opis

Prozorska Grafika

Prozorske grafike imaju široku primjenu od malog formata za dekoraciju izloga do brendiranja čitavih staklenih fasada.
Prozorska grafika se izrađuje na specijalnim folijama, najboljih svetskih proizvodjača, koje sa dodatnom laminacijom imaju veliku trajnost .

Koriste se različite vrste materijala, kao što su rezane ili štampane pvc folije u raznim bojama, peskirne folije (rezane ili sa štampom), providne folije (sa štampom) u mat ili sjaj varijanti, pvc folije za kolornu štampu i specijalna rupičasta folija sa crnom pozadinom (vidiljiva slika sa jedne strana), tzv. one way vison folija.

Sve folije se mogu na zahtev dodatno laminirati tečnom laminacijom ili plastificirati providnom samolepljivom folijom.

Kod one-vision folija, štampani imidž pokriva staklenu površinu i onemogućava posmatrača da vidi unutrašnjost objekta, dok se kroz poleđinu jasno vidi spoljašnjost uz efekat toniranog stakla.

U praksi se za dekorisanje izloga i drugih staklenih površina najčešće koriste štampane samoljepljive pvc folije. Nekoliko je vrsta folija iz ove grupe i one se dijele na :


Pvc Glosi (sjajna folija)

Sjajna folija se koristi ukoliko vam treba prozorska grafika sa jasnim i upadljivim bojama za štampanje fotografija i drugih vidova grafika. Osim osnovne vrste glosi folije sa bijelim lijepkom postoje sjajne folije sa sivim ili crnim lijepkom. Ove dvije vrste folija se koriste ukoliko želite da prekrijete postojeću štampu i da kroz nju ne prolazi svjetlost. Folija se montira sa spoljnje strane dobro očišćenog stakla.

Pvc Mat folija

Mat folija se takođe  koristi za dekorisanje staklenih površina ,štampa kod ove vrste folije je istog inteziteta kao na sjajnoj, s tim što ima mat završnicu.  Ova vrsta folija se koristi na mjestima gdje želite da izbjegnete refleksiju kod jako osvijetljnih izloga . Osim izbjegavanja refleksije, primjenjiva  je kod  grafika koje imaju primjese retro izgleda. Kao i kod sjajnih folija, pozadina folije može biti sa bijelim lijepkom ili sa sivim ili crnim ukoliko je potrebno prekrivanje postojeće štampe. Folija se montira sa spoljnje strane dobro očišćenog stakla.

Perforirana folija (one way vision)

Ova vrsta folije se koristi za dekorisanje staklenih površina gdje štampani imidž pokriva staklenu površinu i onemogućava posmatrača da vidi unutrašnjost objekta, dok se kroz poleđinu jasno vidi spoljašnjost uz efekat toniranog stakla. Staklo nije skroz neprozirno već rupice dozvoljavaju određenu prozirnost. Karakteristika ove folije je da je veća prozirnost usled jačeg pozadinskog svijetla tako da ako želite da i noću imate isti dnevni efekat  morate  dodatno da osvijetlite izlog sa spoljnje strane. U suprotnom, grafika se neće vidjeti a unutrašnjost prostora će biti u potpunosti vidljiva.U posljednje vrijeme pojavio se još jedan model folije iz ove grupe a toje „Duble way vision“ odnosno „Duplo vidljiva folija“. Njena karekteristika da se štampa vidi i sa unutrašnje i sa spoljnje strane stim što je sa unutrašnje strane slika malo bleđa i u negativu je. Folija se montira sa spoljnje strane dobro očišćenog stakla.

Peskirna folija

Ova vrsta folija se primjenjuje na staklenim površina gdje želite da u potpunosti ili parcijalo sakrijete prostor od prolaznika. Naziv je dobila po svojoj karekteristici da oponaša peskaereno (brušeno staklo). Peskirna folija se takođe može štampati tako da osim standardne mliječno sive boje koju ima može biti i u drugim nijansama. Rezanjem na posebnim mašinama bože biti i u trakama ili drugim oblicima tako da ima izuzetan dekorativni karakter.Često se koristi i za ispisivanje radnog vremena i sličnih informacija na vratima gdje svojom teksturom ne remeti izgled objekta.

Rezana folija

U našoj ponudi je širok spektar folija u bojama. Postoje preko 50 različitih nijansi osnovnih i specijalnih boja. Izrađuju se u sjajnoj i mat završnici. Nakon završenog vektorskog dizajna folija se opsijeca po konturama slova ili grafika i onda se posle presvalačenja specijalom transfer folijom prenosi na staklo. Karakteristika ove folije je  što za razliku od folije koja je namijenjena za štampu i koja se radi sa bijelim,sivim ili crnim lijepkom ove folije su iste boje sa lica i sa naličija. Mogu se raditi kako mali ispisi tako i velike površine jer se folija reže sa rolne a ne iz tabaka. Folija se montira sa spoljnje strane dobro očišćenog stakla.

Providna folija

Postoje dva osnovna oblika ove folije a to je sjajna i mat providna folija. Sjajna folija je prozirna dok je mat folija neprozirna tj. vide se samo obrisi . Sjajna folija se može štampati na solventnim mašinama ali intezitet boje nije jak kao kod folija sa bijelom podlogom. Boja je mnogo bleđa i providnija . Nekad je taj efekat potreban u dizajnu a često klijenti dođu u zabunu očekujući isti egekat  kao na bijelim folijama.Postoji način štampe gdje je intezitet isti kao kod bijele folije ali se onda štampa na uv mašini. Štampom na uv mašini može se dobiti efekat obostrane štampe odnosno da je grafika vidljiva i sa spoljnje i unutrašnje strane.
Osim brendiranja pvc samoljepljivim folijama staklene površine se nerijetko brendiraju postavljanjem postera štampanih na specijalnim papirima. Nakon štampe posteri se mogu zalijepiti na staklo duplom samolepljivom trakom ili montažom u tipske aluminijumske ramove. Osim ovog vida montaže postoji još nekoliko oblika montaže koje uključuju specijalne pleksiglas držače koji se montiraju za plafon ili pod i koji nose poster bez montiranja direktno na izlog.Dodatnim led osvjetljenjem posteri montirani na ovaj način postaju izuzetno zanimljiv promotivni displej.