Opis

Jelovnici

Štampa i izrada jelovnika za vaš lokal može biti urađena na više načina i od različitih materijala. Prvo trebate definisati kakav jelovnik je adekvatan za Vaš ugostiteljski objekat.

Za kafiće I fast food restorane preporučujemo da to bude plastificiran meni mekog poveza i nekoliko unutrašnih strana u zavisnosti koliko artikala imate u ponudi.

Ukoliko je restoran u pitanju, naša preporuka je da uradite tvrdo povezan jelovnik sa koricama obloženim kožom ili ekokožom.. Druga varijanta je da korice budu ilustrovane dizajnom koji Vi želite. Unutrašnje strane mogu da budu plastificirane mat ili sjajno, ili od nekog reljefnog papira. Preporučujemo  da i slikama predstavite bar dio svoje ponude što Vašim gostima znatno olakšava odabir jela. Dizajn može biti urađen u dogovoru sa našim dizajnerom po Vašoj želji.

Za picerije preporučujemo da jelovnik bude izrađen od ilustrovanih plastificiranih tvrdih ili mekih korica i unutrašnjim plastificiranim ili matiranim stranama sa slikama pica koje su u ponudi.


Korice tipske

U ponudi postoje tipske korice koje mogu biti od eko ili prave kože sa pvc umecima za stranice jelovnika.Brendiraju se štampom ili suvim žigom.Pogodni su za objekte koji češće mijenjaju ponudu. Klijent je u mogućnosti sam da dodaje pojedinačno svaku stranicu ili da dodaje sezonsku ponudu.

Korice personalizovane

Najčešći oblik koričenja jelovnika iz naše ponude je izradom personalizovanih korica. Digitalnom štampom se štampa kunsdruk ili neke od efektnih hartija koje se nakon plastificiranja lijepe na tvrdi karton (lepenku). Ovaj oblik je između ostalog i popularan i zbog toga što se i sam jelovnik može sklopiti sa dizajnom ili temom objekta koji predstavlja.Ukoliko želite nešto rustičnije, korice  možemo  odštampati i  na  slikarskom platnu (canvasu).  Takođe možemo napraviti korice za jelovnike koje su direktno odštampane ili gravirane na tvdim materijalima poput drveta,foreksa ili pleksiglasa.

Povez

U zavisnosti od broja stanica,formata i materijala od koga se izrađuju korice postoje nekoliko vrsta poveza. Osnovni način povezivanja je klamerom (heftanjem) u hrbat jelovnika.Ovaj način se koristi kod jelovnika sa mekim koricama i malim brojem listova. Drugi oblik koričenja je sa spiralom. Ovaj oblik se koristi i kod korica sa mekim ili tvrdim povezom. Kod tvrdog poveza najčešće upotrebljavamo povezivanje dekorativnim šarafima sa kapicom. Povezivanje na ovaj način je praktično i lijepo i ostavlja mogućnost klijentu da zadrži koricu a da ima mogućnost promjene unutrašnjosti. Postoje još neki oblici povezivanja trakama koji se rade kod specijlno izrađenih korica gdje listovi nijesu fiksni već se buše i povezuju trakom. Nerijetko izrađujemo i korice u koje se umeće gotov jelovnik koji je povezan klamerom.Korice se izrađuju od kože ili eko kože i brendrijaju se štampom ili suvim žigom.

Unutrašnjost

Štampa listova jelovnika se uglavnom radi na kunsdruku koji se nakon štampe plastificira sjajnom ili mat plastikom.Osim kunsdruka često se koriste i reljefni papiri ili papiri sa efektom (sedefasti,srbrni u boji i sl.)Ova vrsta papira se ne plastificira.Vrsta štampe i plastifiacije se uglavnom određuje po vrsti objekta u kome se nalazi. Jelovnici koji se koriste u visoko frekvetnim objektima u kojima često dolaze djeca se obavezno plastificiraju radi lakšeg održavanja i dugotrajnosti. Ukoliko se jelovnici koriste u eksterijeru, preporučujemo jelovnike koji su u potpunosti plastificirani sa ostavljenim plastičnim prepustima preko stranica.Kod prestižnijih objekata češće se koriste veći jelovnici rađeni na efektnim ili reljefnim papirima sa personalizovanim ili kožnim koricama.

Vrste ( klasik, modern, etno, pizza)

Ne postoji neka opšta podjela i vrsta jelovnika već je to ostavljeno želji klijenta.Naša preporuka da jelovnik mora svojim dizajnom i oblikom na pravi način predstavljati objekat u kome se koristi.
Za klasične restorane preporučujemo jelovnike sa tipskim koricama  i  izmjenjivim stranicama  koje su umeću u plastificirane džepove.Pošto klasični restorani uglavnom imaju standardne restoranske stolove mogu se koristiti i jelovnici većeg formata A4 .
Moderniji restorani ,lounge barovi i slični objekti svojim enterijerom odskaču od klasičnog restorana i gostima nude neki tematski doživljaj i uglavnom izrađuju jelovnike u stilu objekta u kome se nalaze. Najčešće se rade personalizovane korice a oblik i deminzije variraju od malih A5 formata do velik A3 formata sa nezaobilaznim temtskim elementima.
Etno restorani najčešće  dizajnerskim rješenjima dočaravaju  domaću kuhinju sa elementima enterijera iz tradiicionalnih domova. Za korice se najčešće koristi personalizovani tvrdi povez ili drvene korice sa kožnim detaljima sa mogućnosšću umetanja listova.
Picerije i restorani sa sličnom ponudom pretežno italijanskih jela najčešće upotrebljavaju personalizovane korice sa plastifikacijom .U jelovnicima za ovu grupu objekata najčešće se nalaze fotografije jela da bi gostima što više približili svoju  ponudu. Osim korica obavezno je i plastificiranje unutrašnjosti zbog lakšeg održavanja.
Osim izrade jelovnika u klasičnim formatima nerijetko se vaša ponuda može naći i na flajeru koji će  goste podsjetiti na vašu ponudu i eventualno im omogućiti  da eventualno poruče i jela za dostavu na kućnu adresu. Kao opcija postoji mogućnost izrade jelovnika u digitalnoj formi tako da ga možete slati mailom ili postaviti na vašu web stranicu ili na socijalnim mrežama.